Det er de færreste mennesker, som udvikler afhængighed af alkohol eller andre substanser, som gør det med vilje. Ingen har lyst til at ende i et ødelæggende og dyrt misbrug, som foruden ganske betragteligt økonomiske summer i sidste ende vil koste såvel sociale relationer som ens eget liv. Alkoholikere er som regel ulykkelige mennesker, som har søgt trøst i flasken. Er man samtidig særligt disponeret for udvikling af afhængighed, vil denne hurtigt melde sig på banen, og tvinge én ud i et selv destruktivt misbrug.

Som pårørende til en alkoholiker vil du sikkert kunne nikke genkendende til den følelse af afmagt om hvilken de fleste pårørende beretter, når de fortæller om hvordan de oplever udvikling af et misbrug. Her skal du huske, at alkoholisme – lige som andre former for afhængigheds betinget misbrug – er en sygdom, som kræver professionel behandling. Intet misbrug går over af sig selv, men vil tvært imod eskalerer med tiden. Og derfor bør du som kæreste eller ægtefælle gøre dit yderste for at få din pårørende til at indse nødvendigheden af at modtage misbrugsbehandling.

Hvordan kan jeg få min alkoholiserede kæreste i behandling?

Denne indledende konfrontation vil ofte være vanskelig. Du bør under ingen omstændigheder tale til den misbrugsramte mens han eller hun er påvirket – og skulle du være så heldig at fange vedkommende i et ædru øjeblik, er det stadig en god idé at være godt forberedt.

Hvis du allierer dig med andre pårørende, for eksempel venner, familie og kollger, kan I arrangere en såkaldt intervention. Til dette formål kan I få assistance fra et misbrugscenter som for eksempel Behandlingscenter Stien, som samtidig gerne hjælper med tilrettelæggelse af et efterfølgende behandlings forløb.

Du kan læse mere om effektiv alkoholbehandling hos Behandlingscenter Stien på https://behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling/, hvor du også kan kontakte de dygtige misbrugskonsulenter for råd og vejledning.